Burza: první z řady velkých propadů?

Dušan Klimeš
7. 3. 2006 16:58
Praha - Smolný den prožila dnes pražská burza. Kromě akcií CETV klesaly všechny tituly obchodního systému SPAD, každý o více než 1,26 procenta.

Velkým propadům se však neubránil celý středoevropský region.

Kvůli silným prodejním tlakům tak index pražské burzy PX 50 oslabil o 2,12 procenta, užší index bluechips titulů dokonce o 2,2 procenta. Nebyly v tom ale samy. Varšavská burza ztratila 2,28 procenta, budapešťská 2,25 procenta, burza ve Vídni oslabila o 2,3 procenta.

"Rychle rostoucí trhy, mezi které patří například burzy východní a střední Evropy, Ruska, Turecka, či Brazílie, byly od začátku roku velmi úspěšné. Díky tomu ale došlo k určitému přehřátí," myslí si Tibor Bokor, analytik společnosti Wood & Company.

"Čekalo se vlastně jenom na spouštěcí impuls, který by vyvolal výběr zisků a odliv likvidity těchto trhů. Tímto impulsem je očekávané zvýšení úrokových sazeb v USA," vysvětluje Bokor.

"Pokud se ty dostanou až k pěti procentům, vyrovná se tak zisk z amerických dluhopisů s akciovým ziskem na rozvíjejících se trzích a dojde k mnohem většímu odlivu kapitálů, než jakého jsme byly svědky dnes," upřesňuje Tibor Bokor.

Jediným českým titulem, který se ubránil a dokázal růst, byl CETV. Podle analytiků společnosti Atlantik FT ho však v kladných číslech drželo jen oslabení koruny vůči americkému dolaru, nikoli pozitivní kurzotvorné zprávy.

Nejobchodovanější akcie energetického ČEZu neuhájily hranici 820 korun a během dne se dokonce přiblížily na dohled ceně 800 korun za kus. Den nakonec uzavřely na 814 korunách se ztrátou 1,9 procenta.

Velké ztráty si připsaly obě emise rakouské banky Erste Bank, které jsou jinak považovány za velmi stabilní tituly. Dolů je táhli hlavně zahraniční investoři a ztráta bankovního domu dosáhla 2,89 procenta u nové emise a 3,07 procenta u standardní emise akcií Erste Bank.

K dobru pražské burzy je však nutné připsat fakt, že objemy obchodů byly velmi nadprůměrné.

 

Právě se děje

Další zprávy